Tottijärven kylän museo
Tottijärven kirkkoa vastapäätä sijaitsee vanha viljamakasiini. Rakennus on nykyään Tottijärvi-Seuran hoitama Perinnemakasiini-museo, jossa säilytetään paikallisesta elämästä kertovaa esineistöä. Museo on avoimena yleisölle kesätorin yhteydessä sekä erikseen sovittaessa. Kuten kaikki seuran toiminta, myös museoon liittyvä hallinnointi tapahtuu vapaaehtoisvoimin.
Perinnemakasiinin historia muistuttaa Tottijärven läheisestä yhteydestä Laukon kartanon historiaan. Vuosina 1872-73 Laukon silloinen isäntä, varatuomari Herman Hallonblad vaikutti vahvasti siihen, että Tottijärvellä aloitettiin lainajyvästötoiminta. Kartanon omistaja hankki rakennusta varten rakennustarpeet ja palkkasi rakennusmestarin, jota vastaan alustalaiset tekivät tarpeelliset päivätyöt.
Lainajyvästö tarkoitti viljasiemenvarastoa, johon seuraavat kymmenen vuotta kartanon omistaja antoi vuosittain kymmenen tynnyriä ja jokainen rälssi ja torppari vuosittain kymmenen kappaa rukiita. Lainajyvästöstä sai lainata ainoastaan siemenviljaa, ei leipäviljaa. Lainan ehtona oli kahden muun osakkaan takaus.
Jyvästöllä oli oma johtokunta, jossa oli kartanon omistajan edustaja ja kolme alustalaisten hyväksymää jäsentä. Jyvästö toimi näillä alkuperäisillä säännöillä aina vuoteen 1939 asti, kunnes se sai uuden lain perusteella uudet säännöt. Makasiinissa oli viimeisen kerran viljaa 1943, jolloin loput viljat myytiin Osuusliike Voimalle. Vuonna 1949 makasiinista oli vuokrattu tila Maamiesseuran viljanlajittelijalle. Vuonna 1985 rakennus vuokrattiin Tottijärven kylätoimikunnalle.
Tottijärven lainajyvästö lakkautettiin virallisesti 1995. Tuolloin kiinteistö, rakennukset ja varat lahjoitettiin Maataloustuottajain Tottijärven yhdistykselle hoidettavaksi erillisenä rahastona. Perinnemakasiinin museotoiminnasta vastaa Tottijärvi-Seura.
